Kontakt
Zespół Szkół Ogólnokształcących w Helu
ul. Szkolna 1
84-150 Hel
58 675 06 83
Godziny Pracy Sekretariatu
Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
7:30 - 15:30
7:30 - 15:30
7:30 - 15:30
7:30 - 15:30
7:30 - 15:30
Przydatne linki
TYDZIEŃ EDUKACJI GLOBALNEJ
DZIEŃ DRUGI, WTOREK
Klasy 2, 3 i 8 SP zdobywały wiadomości o gatunkach obcych i inwazyjnych w Bałtyku. Podziwiały kolekcję białych muszelek i krabów, badały pod mikroskopami pancerzyki pąkli i krabika amerykańskiego. Dodatkową atrakcją było zdobienie tekstyliów (koszulek, toreb) stemplami w kształcie krabików, krewetek i babki byczej. Tego dnia uczyliśmy się, jak chronić morskie i przybrzeżne ekosystemy w sposób zrównoważony.
Tym razem zespół z klas 6 i 8 SP pod okiem Pań Oli Muttke Lamparskiej i Iwony Zyskiej przygotowywał popularne dania ze składników, które najczęściej pozostają z różnych innych posiłków. Stąd kopytka, racuszki z jabłkami, smażony w jajku chleb, ciasto dyniowe i jabłecznik. Pyszności cieszyły się wzięciem, a przy okazji uczyliśmy, jak nie marnować żywności. Warto pamiętać, że gospodarstwa domowe poprzez wybór produktów żywnościowych i przyzwyczajenia kulinarne wpływają na swoje otoczenie i tym samym mają udział w procesie globalnym. Każdego roku około 1/3 całej wyprodukowanej żywności – tj. 1,3 mld ton pożywienia o wartości około 1 biliona dolarów – marnuje się w domach lub sklepach albo psuje się z powodu złego transportu i praktyk związanych ze zbiorami.
Młodzież HEL~LO miała okazję przyjrzeć się, jak skutecznie i z najmniejszą utratą rybiego mięsa patroszyć króla Bałtyku, czyli śledzia. Mistrzem ceremonii był uczeń klasy 3 LO, Paweł Muża, który, sprawnie operując nożem, usuwał wnętrzności, ostrożnie filetował i uczył widzów tej rzadkiej umiejętności. Znalazło się kilku chętnych do prób śledziowych i całkiem nieźle sobie poradzili. Gotowe płaty śledziowe przyprawiały i smażyły Dominika Okulińska i Asia Stechura. Podano delicje bałtyckie! Wykorzystaliśmy lokalne zasoby, resztkami nakarmiliśmy zwierzęta (zaopiekowane koty przy ul. Żeromskiego), nie zmarnowaliśmy żadnej cząstki ryby, która trafiła na nasz talerz. Frasobliwość gospodarzy planety Ziemia to sztuka, którą trzeba przyswoić koniecznie.