Powrót

16 listopada 2023

Kontakt

Zespół Szkół Ogólnokształcących w Helu

ul. Szkolna 1
84-150 Hel

58 675 06 83

FORMULARZ KONTAKTOWY

Godziny Pracy Sekretariatu
od 1 lipca

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek

9:00 - 14:00
9:00 - 14:00
9:00 - 14:00
9:00 - 14:00
9:00 - 14:00

Przydatne linki

RODO

DEKLARACJA DOSTĘPNOŚCI

Plan postepowań

Tydzień Edukacji Globalnej – dzień trzeci

Bajki z czterech stron świata

 W środę 15 listopada szkolne kino ekologiczne, pani Iza i Pan Sebastian, gościło klasy 1-5 Szkoły Podstawowej. Emitowane legendy z wielu zakątków świata pouczały o mądrościach różnych narodów, które zamieszkują tę samą planetę. I tak widzowie poznali romską opowieść o Cyganie i dziewięciu krukach, żydowskie historie o Golemie z Chełma i Szczęśliwym Człowieku, karaimską legendę o cudownym koniu księcia Witolda, gruzińską o pięknej Tamar oraz wietnamską bajkę o uczniu i kamiennym psie. Bogactwo wyobrażeń o tym, co w życiu ważne, na co warto uważać, jak dążyć do mądrości i poczucia szczęścia to klucze do świata każdej kultury. W Tygodniu Edukacji Globalnej zbliżamy świat i ludzi, by przełamywać bariery i pokonywać stereotypy.

Warsztaty rozwojowe ”Mam super moce- pokój w sobie daję Tobie”

Kolejne klasy gościły na warsztatach rozwojowych wzmacniających poczucie własnej wartości. Budując wewnętrzną równowagę, przygotowujemy się na niepowodzenia i przyswajamy sposoby radzenia sobie w trudnych sytuacjach, co więcej kształcimy empatię i zaczynamy rozumieć innych ludzi, ich problemy i motywacje. To właśnie super moce, które możemy znaleźć w sobie. W listopadową środę odkrywali je pierwszoklasiści i trzecioklasiści Szkoły Podstawowej, którzy wśród super bohaterów o magicznych mocach najbardziej doceniają… Mamy. Te, w ich opinii, co prawda ogniem nie zieją, ale zaradzą wszystkim problemom. Było energetycznie.

Kuchnia Dnia Drugiego

Tym razem Panie Aleksandra Muttke Lamparska i Iwona Zyska z Kołem Kulinarnym raczyły szkolną społeczność przysmakami z ciecierzycy, czyli coraz popularniejszym hummusem. Był kolorowy i pachnący: z suszonymi

pomidorami, z burakami, podawany na razowym pieczywie, cieszył oko i kubki smakowe. Dodatkowo królowały pasty: z marchewki i pieczarkowa ze słonecznikiem. A wśród potraw przygotowywanych ze skromnych zasobów kuchennych po raz kolejny doceniliśmy chleb smażony w jajku. Pyszności!

Słodkości wyczarowało Koło Kulinarne, przygotowywane na bieżąco kanapki i opiekany chleb były zajęciem ekipy licealistów

Zielona Zona- Pokój na wszelki spokój

Komnata przyjemności działa i cieszy się coraz większą popularnością. Dodatkową atrakcją stały się ziołowe maseczki na twarz. Uczniowie przychodzą do Zielonej Zony, żeby złapać przysłowiowy oddech, powiadają w komentarzach, że chcieliby, aby taki pokój był całoroczny, że to miejsce z dobrą energią, które naprawdę poprawia nastrój. Kto wie, może dobrze by było się nad tym pomysłem pochylić?

Powrót